Det finns flera företag och organisationer som utnyttjar självmordsstatistiken till att finansiera sina egna verksamheter och lyfta tunga löner. I Sverige är vi ganska skonade och har bland annat 90-konton vilket Svensk insamlingskontroll ständigt granskar.

Det finns även helt frivilliga personer och företag som genomför uppdrag för välgörenhet helt utan eget vinstintresse, och ett bra exempel på detta är hemsidan ta livet av sig som företaget Flighton AB skapat med hopp att minska  antalet självmord i Sverige.

Företagets VD William Chand menar att sökningen ”ta livet av sig” genomförs av personer som mår dåligt. Idag rankar en tråd högst på denna välsökta term om hur man lättast tar självmord på. Han säger att genom yrkeskompetensen som Flighton AB besitter har vi beslutat att ändra på detta, vi har därför skapat en hemsida/ webbplattform som  ska ranka 1 på bland annat söktermen ”Ta livet av sig”.

På hemsidan har Flighton AB som sysslar med sökmotoroptimering lagt ut råd, tips och stödlinjer samt annat material som kan få människor att må bättre och vända sina negativa tankar.

Viktor Grahn som är en av ägarna till Flighton och VD på 3on Webbyrå i Stockholm berättar att han har skapat sökmotoroptimerade hemsidor och landningssidor sedan 2004 och säger att tanken är att skapa webbplatser likt detta som hjälper samhället då sökmotorerna inte riktigt tar hänsyn till dessa söktermer utan visar istället relevans.

 

 

Nedan är ett översatt meddelande från Tysk skribent om en studie om antidepressiva läkemedel

”Omfattande antidepressiva läkemedel för vuxna ökar risken för självmord från 0,3% till 0,7% enligt amerikans studie. Det innebär en omfattande officiell utredning av kliniktester. Det är första gången som myndigheterna har medgett att de läkemedel hos vuxna patienter självmords hot kan utlösa.

Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) sade i går att denna ökade risk avser patienter i åldrarna 18 till 25 år.

Kritiker av läkemedlet sade att de hade något förtroende för läkarna och industrin i FDA själva, eftersom båda intressekonflikter med läkemedelsindustrin skulle ha. Allen Jones för myndigheten för konsumentskydd Alliance for Human Forskning Skyddet sa ”den kärleksrelation mellan läkemedelsindustrin och våra myndigheter måste upphöra”.

Gwen Olsen, en tidigare läkemedelskonsulent, berättade kommittén (nedan kallad myndigheten) att de skulle ha läkare som drabbats av det hade gratis mat och gåvor som erbjuds dem att få tillgång till dem. Då skulle hon har skickat läkarna visade manipulerade data.

Två experter som kritiserar drogerna, den brittiske psykiatern David Healy och Joseph Glenmullen, psykiatriker som föreläser vid Harvard University, sade undersökningar av FDA Omfattningen av risken för självmord skulle tona ner. Enligt dem skulle information som släpptes under rättegången, vilket tyder på att många självmord inte skulle ha publicerats under testserien.

”Industrin kontrollerar uppgifterna, och industrin har förvrängt data med hjälp av FDA så att alla artiklar i alla tidskrifter, för att visa låtsas experimentella data, vilseledande”. ”

Kan vi då nu kanske äntligen sluta, fortsätter att kasta pengar till läkemedelsföretag i halsen och istället fokusera på orsakerna till många undvikas depression? Det finns till exempel social likgiltighet och meritokrati som redan revolverman Emsdetten har till förtvivlan. Eller den växande rädslan för ekonomisk konkurs, medan politikerna inte ens komma in samtidigt med 8000 euro pensions nöjd.

Fler artiklar om miljö och hälsa: